Fontgrootte: +

30/3 Update Vormsel, Eerste Communie

lode-aerts-bisschop-brugge-3

Geachte ouder(s)

Via het journaal en de media vernam je zeker ook dat de vormselvieringen en eerste communies dit schooljaar niet meer doorgaan.
Het Vormsel wordt verplaatst naar september – november.
De Eerste Communie kan doorgaan tussen september en mei 2021, na overleg tussen parochie en scholen
Concrete data kan ik nog niet meedelen, enkel dus dat deze vieringen in mei niet doorgaan.
Hieronder de motivatie via de brief van de bisschop.
Helaas, maar het was ondertussen al te verwachten.
Voor ouders die, naast het schoolwerk, met hun kinderen aan de slag willen onder andere rond gevoelens, vind je hier een link naar een inspiratiebundel die ook via het CLB verspreid werd.

Vriendelijke Groeten

Directeur Peter


Goede vrienden,

De voorbije dagen is hard gewerkt en overlegd om een oplossing te vinden voor de geplande eerste communie- en vormselvieringen. Verschillende scenario's werden opgesteld en afgetoetst, bij medische experten, bij vertegenwoordigers van onderwijs en bij de dekens van ons bisdom.

Op de eerste plaats hebben we gezocht naar een manier om de vieringen nog dit schooljaar te kunnen laten doorgaan, omdat dit de wens is van iedereen, vooral van de betrokken kinderen en ouders maar ook van de pastoors, de teams en catechisten die zich dit werkjaar al enorm hebben ingezet. Alleen laat de aard van de samenkomsten (grote groepen die binnen samenkomen, verschillende generaties samen, mensen samenbrengen uit verschillende plaatsen: gezin en familie, parochie, school) dit echt niet toe.

In onze afweging stond de gezondheid van iedereen en de zorg voor het schoolcurriculum van de kinderen voorop.
Op de tweede plaats wilden we een oplossing vinden die zoveel als mogelijk éénduidig zou zijn voor alle ouders. We hielden ook rekening met het feit dat voor veel kinderen en ouders de eerste communie en het vormsel een echt familiaal gebeuren is en we wilden dat familiale karakter echt respecteren. Ten slotte wilden we ook voldoende tijd scheppen voor ouders en families om het geplande feest te herorganiseren.

Rekening houdend met al die elementen zijn we tot het volgende besluit gekomen (alles natuurlijk onder voorbehoud van nieuwe richtlijnen van de overheid)

Het vormsel

Het vormsel vindt plaats tussen half september en begin november 2020, op een door de parochies/pastorale eenheden zelf gekozen moment.

De bisschop delegeert eenmalig het toedienen van het vormsel aan de pastoors.

De nieuwe datum wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt zodat ouders de nodige regelingen kunnen treffen.

Indien de nieuwe datum voor bepaalde vormelingen en hun ouders een groot probleem zou vormen, kan voorgesteld worden om uitzonderlijk aan te sluiten bij een naburige vormselviering.

Aan de ouders wordt gevraagd om de inschrijving van de vormeling te herbevestigen bij de verantwoordelijken van de parochie tegen uiterlijk 30 juni.

De voorbereidingen op het vormsel worden zo beperkt mogelijk gehouden. In veel gevallen was de voorbereiding al goed bezig en velen volgden ook Let it shine. Voor de regeling in het buitengewoon onderwijs zullen de directies gecontacteerd worden door de diocesane verantwoordelijke, pr. Rik Depré.

Eerste communie

De eerste communie wordt verschoven naar volgend schooljaar. Het geschikte moment wordt in de parochies in overleg met school zelf bepaald. Het is belangrijk daarbij de activiteitenkalender voor ogen te houden en de draagkracht van de parochie in te schatten. De eerste communie kan het hele volgende schooljaar plaatsvinden (september 2020-mei 2021). Indien praktisch haalbaar, kan hij ook samenvallen met de al geplande eerste communie van 2021.

Voor de regeling in het buitengewoon onderwijs zullen de directies gecontacteerd worden door de diocesane verantwoordelijke, pr. Rik Depré.

Het is met veel pijn in het hart en heel veel begrip voor de ontgoocheling van kinderen en hun ouders dat we deze beslissing nemen. We hadden de vieringen veel liever dit schooljaar laten doorgaan. We hebben gestreefd naar de best mogelijke oplossing voor alle betrokken partijen, met steeds de zorg voor de gezondheid en schoolloopbaan van de kinderen voorop.

We zijn er ons ook van bewust dat deze regeling een heel stuk planlast meebrengt voor jullie allemaal. De aanpassing van het werk in functie van de corona-maatregelen brengt voor veel mensen bijkomend werk met zich, ook op het vlak van de sacramentenpastoraal. We willen jullie dan ook uitdrukkelijk danken voor jullie grote inzet. Het is echt ongezien wat we meemaken, maar samen komen we er doorheen.

Dank voor al jullie goede zorgen en goede moed.

Met vriendelijke groeten,

+ Lode Aerts

Bisschop van Brugge

Contacteer ons

A    Gravenbos 6, 8470 Gistel

E    info@gravenbos.be

T    +32 59 27 63 63

 

Volg ons

Heb je dit al bekeken?

Over Gravenbos

Het schoolteam is blij en dankbaar voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Wij zullen ons ten volle inzetten voor de opvoeding en het onderwijs van uw kind.

U mag een christelijk geïnspireerde, eigentijdse opvoeding en degelijk onderwijs verwachten.

Bij vragen en problemen staan we steeds voor u klaar om samen naar een oplossing te zoeken.

Populaire artikelen

23 augustus 2023
27 september 2023